قوانین و مقررات پرواز هلی شات
برای پرواز هلی شات و پهپاد در هر کشوری قوانین خاصی وضع شده که اکثر انها مشترک هستند و هیچگونه ارتباطی هم با نظام سیاسی ان کشور ندارند چراکه این قوانین و مقررات را جهت حفظ امنیت جانی و ارامش جامعه وضع نموده اند، همانند قوانین راهنمایی و رانندگی.قوانین و مقررات پرواز پهپاد در ایران هم مطابق بر ایین کشور است که در زیر بررسی میکنیم
*استفاده از پهپاد در ایران بخصوص در مناطق شهری نیازمند اشنایی با قوانین استفاده از ان است که در ذیل به ان اشاره میکنیم:
1.مکانهایی که پرواز هلی شات (کوادکوپتر) در ان محدوده ممنوع است:
فرودگاه و محلهای پروازی به علت تداخل با پرواز هواپیماهای سرنشین دار
بیمارستان ها، مدارس و اماکن آموزشی، آسایشگاهها، مساجد و زیارتگاهها به علت اختلال در فعالیت و ایجاد آلودگی صوتی و مزاحمتهای دیگر
نزدیک مکانها و ایستگاههای نظامی و اماکن عکسبرداری ممنوع همانند پادگانها، سدها، سفارتخانهها، خطوط انتقال نفت و گاز، مراکز امنیتی و انتظامی، ایستگاههای پلیس و … تنها در صورتی این امکان فراهم خواهد بود که اماکن مذکور در تصویر مشهود و واضح نباشند.
محدوده انواع نیروگاهها بخصوص نیروگاه هستهای
آثار باستانی محافظت شده به دلیل احتمال ایجاد صدمه و تخریب آثار باستانی
سکوها و سایتهای پدافند و نوار مرزی کشور تا فاصله 500 متر؛ به دلیل امکان اشتباه گرفتن به عنوان تهدید و شلیک
محل تجمع انسانها، بزرگراهها و خیابانها، تونلها، پمپ بنزین و امکان قابل اشتعال و همچنین اماکنی مانند پارکها که تجمع انسانها وجود دارد
2.استفاده غیرمجاز و بدون مجوز از کوادکوپترهای حرفه ای (دوربین دار) باعث جریمه های سنگین مالی و اجتماعی میشود.
*مجوز پرواز با کوادکوپتر در ایران
امروزه با پیشرفت تکنولوژی و افزایش دانش انسانی، استفاده از پهپادها در ایران جهت استفاده انتفاعی و غیرانتفاعی و تفریحی رایج شده است و در پی ان قوانینی هم برای استفاده از انها وضع شده که به ان اشاره میکنیم:
نور، دما و شرایط جوی مناسب پرواز
استفاده از کوادکوپترها در طول روز و فقط در شرایط آب و هوایی مناسب امکان دارد. نیم ساعت بعد از طلوع آفتاب و نیم ساعت قبل از غروب خورشید و در شرایطی که رعد و برق، تندباد، گردباد و طوفان نباشد، امکان پرواز کوادکوپتر فراهم خواهد بود.
از قوانین دیگر استفاده از کوادروتورها و سایر انواع پهپادها
هواپیماهای بدون سرنشین را در مکانهای شلوغ و پر جمعیت پرواز ندهید.
هنگام پرواز پهپاد به مناطق و حریم خصوصی افراد وارد نشوید.
هلیشات ها را در نزدیکی فرودگاه و یا مناطقی که هواپیماها در حال پرواز هستند، پرواز ندهید.
توریستها و گردشگرها حتما قبل از اقدام به پرواز مجوز لازم را کسب نمایند؛ در غیر این صورت حبس یا دیپورت از کشور را در پی خواهد داشت. پس برای فعالیتهای تبلیغاتی و فیلمبرداری با کوادکوپتر باید از نهادهای مربوطه مجوز اخذ کنید.
اگر قصد وارد کردن هواپیماهای بدون سرنشین به ایران را داشتید، برای جلوگیری از بروز مشکل در گمرک حتما شرایط و ضوابط را بررسی نمایید. این شرایط روز به روز درحال تغییر و بروزرسانی هستند.( قوانین و مقررات پرواز پهپاد در ایران )
ثبت، آموزش و اخذ مجوز پرواز با هلی شات
سامانهای امن تحت وب در کارگروه پهپاد اتحادیه صنایع هوایی و فضایی ایران با نظارت مستقیم مرکز همکاریهای فناوری و نوآوری ریاست جمهوری و شورای امنیت کشور و زیر نظر نهادهای مرتبط هوایی، انتظامی و امنیتی و سازمان هواپیمایی کشوری در ایران وجود دارد که در آن وسایل هلی شات دارای قابلیت فیلم برداری بر اساس رده بندی آیین نامه فوق ثبت و شمارهگذاری میشوند و سند مالکیت برای وسیله با پلاک مشخص صادر خواهد شد. همچنین در گمرک اقلام تعریف شده ثبت و رهگیری خواهد شد و با رعایت مقررات در فروشگاههای مجاز، به مشتری مجاز قابل فروش خواهد بود.( قوانین و مقررات پرواز هلی شات در ایران )
خلبانان هلی شات هم پس از تکمیل آموزشها و گذراندن دوره مقررات هوایی که توسط رئیس کارگروه پهپاد یا نماینده او انجام خواهد شد با توجه به تخصص و تجربه ردهبندی شده و در سامانه ثبت خواهند شد. مشخصات نامبردگان از طریق مراجع ذیصلاح قابل استعلام و صحهگذاری خواهد بود.
در مواردی که الزام به ورود در حریمهای هوایی باشد با مرکز مراقبت پرواز، نیروی پدافند و مالک منطقه طبق روال جداگانهای هماهنگی صورت خواهد گرفت. این فرآیند در روزهای قبل انجام میشود تا روز تصویربرداری گروه با مشکل مواجه نشوند.( قوانین هلی شات در ایران )
با توجه به مطالب بالا درمییابیم که اول بعد از خرید پهپاد باید جهت پلاک اقدام کنیم
پلاک گذاری پهپادها توسط شرکت پیشرو صنعت اتراتوس انجام میشه و جمع اوری و ارسال مدارک زیر برای اخذ پلاک ضروری است:
*مدارک و تجهیزاتی که متقاضی برای ثبت پلاک پهپاد باید همراه خود داشته باشد:
1. پرنده و رادیو کنترل
2.اصل و کپی کارت ملی
3.کپی تمامی صفحات شناسنامه
4.کپی گواهی عدم سوء پیشینه
5.اصل و کپی قبض برق یا گاز یا تلفن ثابت که با نام خود یا بستگان درجه اول باشد.(یا اجاره نامه رسمی یا سند ملکی)
6.اصل و کپی فاکتور پرنده یا اسناد خرید
7.عکس پرسنلی و فایل اسکن آن و عکس از “خود به همراه پرنده”
8.امضای تمامی صفحات مقررات هوایی پهپادها( آخرین ویرایش CAD 9002 سازمان هواپیمایی کشوری)
9.مقررات هوایی پهپادها ( برای دانلود فایل کلیک کنید )
10.اگر پروانه کسب یا پروانه فعالیت یا جواز دارد کپی آن را هم همراه بیاورد.
11.کپی مدارکی از تحصیل(مدرک تحصیلی یا کارت دانشجویی یا گواهی مهارت آموزی فنی حرفه ای یا موارد مشابه)
12.امضای تعهد نامه یک برگی خریدار پهپاد
13.فرم تعهد نامه خرید پهپاد ( برای دانلود فایل کلیک کنید )
14.گواهینامه قوانین و مقررات هوایی که کلاسهای ان تحت نظر سازمان هواپیمایی کشور برگزار شده.
نکته مهم:از مدارک لازم و ضروری پلاک کردن، داشتن گواهینامه شرکت در کلاسهای قوانین و مقررات پرواز است که در حال حاضر به علت شیوع کرونا مجوزی برای برگزاری اجتماعات داده نمیشود..
کدام هلی شات ها نیاز به پلاک کردن دارند؟
در پاسخ باید گفت تمامی هلی شات های برند dji بجز Tello
نیازمند پلاک کردن هستند و سایر برندها باتوجه به دوربین دار بودن و وزن پرنده که در فایل پیوست قرار داده میشود، کلاس بندی شده و با توجه به جدول زیر برای پلاک انها باید اقدام کرد. **
باید توجه کنید که پس از گذراندن دوره قوانین و مقررات پرواز و پلاک کردن پرنده، باز هم برای هر پرواز در مناطق غیر ممنوع باید برای اخذ مجوز از استانداری اقدام کنید تا پرنده شما با مشکل مواجه نشود.
thank you so much